Nieuws

Kraanvogelrecord

268.120 kraanvogels op Lac Du Der!

Donderdagmiddag 13u vertrokken we met volle moed voor de vier uur durende rit richting Lac Du Der, Chantecoq. We hadden al vernomen dat er een massa kraanvogels aanwezig waren en dat het aantal nog steeds toenam. Wat we daar zagen toen we ter plaatse toekwamen, tartte elke verbeelding: gigantische wolken kraanvogels zochten een plekje op het meer om de nacht door te brengen.

Eens de duisternis was ingetreden, trokken we richting het gehuurde vakantiehuisje waar Wim ons op een cursus roofvogelherkenning trakteerde. Een aanrader, die cursus! In een geïmproviseerde setting kregen we een versnelde versie. De opgedane kennis zouden we de volgende dagen goed kunnen gebruiken, want tijdens onze uitstappen kwamen we torenvalk, slechtvalk, sperwer, buizerd, rode wouw en zeearend tegen.

Vrijdag viel in het water, maar niet getreurd, de regen zorgt ervoor dat de kraanvogels niet aan hun uittocht begonnen richting het zuiden. Hierdoor zou de massa enkel toenemen.

Een impressie (geluid aan!):

 

Zaterdag was een drogere dag, we reden wat rond naar leuke en idyllische plekjes en mooie kijkhutten en zagen zwarte roodstaarten, verschillende roofvogels, waterral, ijsvogels en ook een beverrat die een ware show opvoerde tussen de kraanvogels. We sloten de dag af in een plaatselijk restaurantje en kropen vroeg onder de wol.

Zondagochtend genoten we nog een laatste keer tijdens onze trip van de uittocht bij zonsopgang alvorens aan onze terugtocht te beginnen. Later in de namiddag, wanneer we goed en wel thuis gekomen waren, vernamen we het nieuws waar we stiekem op hoopten: een nieuw record aantal kraanvogels werd genoteerd in Lac Du Der! Het vorige record van 2014 (206.582 kraanvogels) werd verpulverd! 268.120 vogels werden zondagochtend geteld!

En wij waren aanwezig!

 

 

Over NatureWalks

NatureWalks vzw groepeert een aantal mensen met eenzelfde passie, namelijk de natuur. De ene al wat meer ervaren dan de andere, proberen zij allen hun passie en kennis over te brengen op anderen door middel van opleidingen en uitstappen. Fotografie is een onderdeel van onze passie. De focus ligt voornamelijk op vogels.

Laatste Nieuws

07 november 2023
16 oktober 2023
16 september 2023
07 maart 2023