Nieuws

North Sea Pelagics

Een niet-alledaagse uitstap op de Noordzee...

Het is zondagochtend, 24 november, 7u15 en wij staan al op de Hendrik Baelskaai in Oostende, klaar om met de Albatros de Noordzee te trotseren.
Het weer is ons gunstig gezind, de voorbije dagen stond er een wind met een kracht van 5 Beaufort en ook voor de volgende dagen wordt deze sterkte voorspeld. Vandaag echter, met 2 tot 3 Beaufort, staat er niet te veel wind om uit te varen.
De organisatie van de trip gebeurt door North Sea Pelagics vzw, 4 stoere zeebonken met een enorme kennis, aangevuld met de nodige humor en straffe verhalen.

In de voormiddag staat er nog redelijk wat deining, de boot rolde wat heen en weer en een deel van de deelnemers kreeg het wat moeilijk. Ondergetekenden hadden gelukkig geen last van zeeziekte, zodat wij nog voor de middag 2 groepen zwarte zee-eenden zagen, een ijsduiker, enkele roodkeelduikers, alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen en enkele Jan-van-genten.

Na de middag zagen we ook enkele zeezoogdieren: gewone en grijze zeehonden en enkele bruinvissen. Het 'chummen' (visafval in zee werpen om meeuwen te lokken) had meer succes dan in de voormiddag en trok verschillende meeuwensoorten aan: zilvermeeuw, grote mantelmeeuw, Noordse stormvogel, meerdere Jan-van-Genten en zelfs twee grote jagers.

'Expect the unexpected' was ons vooraf meegedeeld. Toch waren we verrast door de waarneming van een merel die in oostelijke richting overvloog en dat enkele tientallen kilometers van de kust. Ook een vrouwelijke sperwer vloog plots midden op zee over!

Hoe later op de dag, hoe rustiger de zee werd. Helaas liet de zon zich maar heel kort zien. Een blauwe hemel had ongetwijfeld voor mooiere foto's gezorgd, maar nu hebben we nog een extra reden om terug te komen.
Iets voor 17u kwamen we terug aan wal, een fantastische ervaring rijker.

Daar zien ze ons zeker terug!

 

 

 

 

Over NatureWalks

NatureWalks vzw groepeert een aantal mensen met eenzelfde passie, namelijk de natuur. De ene al wat meer ervaren dan de andere, proberen zij allen hun passie en kennis over te brengen op anderen door middel van opleidingen en uitstappen. Fotografie is een onderdeel van onze passie. De focus ligt voornamelijk op vogels.

Laatste Nieuws

07 november 2023
16 oktober 2023
16 september 2023
07 maart 2023