Nieuws

Lac du Der 2022

Het aantal kraanvogels was misschien niet zo hoog, toch kunnen we spreken van een geslaagde trip!

 

Het weer zat wat tegen. Pas op, het weer was goed, maar dat zorgde ervoor dat vele kraanvogels die aanwezig waren op het ogenblik dat wij toekwamen, hun reis richting zuiden niet verder uitstelden en vertrokken. Een nieuwe golf zou pas toekomen wanneer wij terug huiswaarts keerden.

Enkele deelnemers die ingeschreven hadden voor onze wandeling, waren ook enkele dagen vroeger aanwezig. Logisch, een autorit van iets meer dan 4 uur is te ver om op en af te rijden. Waar nodig gaven we wat tips voor interessante locaties.

Voor de wandeling van zaterdag maakten we een klein lusje ten zuiden van het meer, waar we twee kijkhutten bezochten, eentje links lieten liggen omdat de groep te groot was voor die hut, al hopen we dat de deelnemers onze raad niet in de wind sloegen en later terugkeerden om die hut te bezichtigen.

Nadien trokken we de dijk op en zochten ons een aangenaam plaatsje om de intocht van de kraanvogels naar het meer te aanschouwen. Zoals reeds gezegd waren de aantallen niet zo hoog, maar we kregen toch enkele leuke groepen te zien die laag overvlogen. We zagen veel Grote Zilverreigers en enkele Kleine Zilverreigers, massa's Wintertalingen, Pijlstaarten, Waterpiepers, een Beverrat en als kers op de taart vloog een adulte Zeearend hemelsbreed voorbij. Kippenvelmomentje. 

 

 

 

Nagenoeg alle deelnemers aan de wandeling waren geïnteresseerd in de lezing over vogeltrek, die Tom vorige maand in opdracht van Natuurpunt en de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud op een Warme Winteravond bracht. In een geïmproviseerde setting met een laken als projectiedoek trokken we ons plan en kregen we achteraf leuke reacties over deze lezing.

Zondagochtend spraken we met de deelnemers af op een brug over het meer om te kijken of er die voorbije nacht veel kraanvogels toegekomen waren, helaas was de dichte mist spelbreker. Die mist zou pas tegen de middag optrekken.

Volgend jaar zetten we deze trip zeker terug op onze agenda, al zal het concept voor de deelnemers mogelijk wat wijzigen. Schrijf in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

 

28,15,0,50,1
25,600,60,0,5000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
0,1,0,0,1,30,10,5,0,0,0,10,0,0
Lac du Der
Lac du Der
Lac du Der
Lac du Der
Lac du Der
Lac du Der

Over NatureWalks

NatureWalks vzw groepeert een aantal mensen met eenzelfde passie, namelijk de natuur. De ene al wat meer ervaren dan de andere, proberen zij allen hun passie en kennis over te brengen op anderen door middel van opleidingen en uitstappen. Fotografie is een onderdeel van onze passie. De focus ligt voornamelijk op vogels.

Laatste Nieuws

07 november 2023
16 oktober 2023
16 september 2023
07 maart 2023