Nieuws

Lac du Der 2023

Lac du Der stelt nooit teleur!

 

Toegegeven, de weersvoorspellingen zagen er niet goed uit, maar dat houdt ons begin november niet tegen naar onze favoriete plek in Frankrijk te trekken. Het format van onze trip werd licht gewijzigd ten opzichte van andere jaren. Voor het kleine bedrag van 25€ konden de deelnemers zoveel ze wensten de ochtenduittochten als avondintochten  in ons gezelschap bijwonen, kregen ze toegang tot een google map met alle hotspots, werden ze live op de hoogte gehouden van eventuele speciale waarnemingen en kregen ze op een avond naar keuze een presentatie voorgeschoteld over onze reis naar Batumi, met een bijhorend biertje.

Veel wind was er, dat kunnen we niet ontkennen. De voorspelde regen was enkel op zaterdag een spelbreker dus dat viel goed mee. De Kraanvogels waren er ook (+ 35.000), al zaten de grote aantallen wat verstopt in het noordwesten van het meer. De Zeearenden waren zoals gewoonlijk van de partij, tijdens twee avondintochten kwam telkens één exemplaar redelijk dicht voorbijgevlogen. De ochtenduittochten aan de brug waren minder spectaculair, de meeste Kraanvogels trokken 's ochtends weg via het noorden, maar de brug biedt elk jaar enkele mooie verrassingen, dit jaar waren dat de Graspiepers, Waterpiepers en de Kleine Plevier.

Overdag verkenden we de omgeving ten zuiden van het meer, wat twee toch wel heel speciale waarnemingen opleverde. We werden getipt dat er in de buurt maar liefst 3 Grijze Wouwen gezien waren, die ook nog eens zo vriendelijk waren om op te dagen wanneer wij ter plaatse kwamen. Een tweede bijzondere waarneming was een groep Grielen (35 telden we er) die zich op een akker bevonden, onzichtbaar zolang ze niet bewogen. Aangevuld met de vele Rode Wouwen die we onderweg tegen kwamen was dat een zeer leuke ervaring!

Zaterdagochtend vergezelden we onze vrienden van BirdingNature voor een schitterende zonsopgang met 50 tinten oranje en vele kraanvogels. Kortom, dit was weer een schitterende editie!

Nog een laatste dankwoordje gericht aan het ECMN (European Crane Migration Network) voor de accurate updates over de aantallen Kraanvogels in de omgeving! 

Over NatureWalks

NatureWalks vzw groepeert een aantal mensen met eenzelfde passie, namelijk de natuur. De ene al wat meer ervaren dan de andere, proberen zij allen hun passie en kennis over te brengen op anderen door middel van opleidingen en uitstappen. Fotografie is een onderdeel van onze passie. De focus ligt voornamelijk op vogels.

Laatste Nieuws

07 november 2023
16 oktober 2023
16 september 2023
07 maart 2023